U travu po kapitalce

8 min read

PR / Broj 29 / Kolovoz / 2010.

Sistem ribolova linjaka opisan u ovom tekstu razvili smo na jezeru Sabljaci kod Ogulina i palio je savršeno u prošlim godinama dok je trave bilo jako puno

Piše: Ivo Begović

Kapitalni linjak je oduvijek bio rijedak trofej. Dok su se linjaci prije dvadesetak godina bez problema lovili na svakoj šoderici oko Zagreba, danas se samo ona društva koja redovito poribljavaju ovom ribom mogu pohvaliti da ga redovno nalaze i u ulovu. Njegovom nerstanku osim pretjeranog izlova pogodovalo je i poribljavanje amurom. Naime svako ribolovno društvo kad-tad odluči da je priroda pretjerala (?) i da je trave stvarno previše i ubace amura. Amuri pojedu travu i maknu krov nad glavom svoj ostaloj ribi (i sebi). Produkcija prirodne hrane je automatski manja pa ribe moraju jesti ono što im ribolovci bace (udice). Poribljavanje sa amurima znači donosi barem jednu sezonu fantastičnog ribolova – dobijete mogućnost zabaciti i loviti tamo gdje još nikad niste (jer je bila trava), a i riba je gladna jer prirodne hrane nema. Sjećam se kad se upravo opisana situacija desila na Bundeku (tad još nije izgledao kao bazen) – odjednom su se na pahulju kruha lovili linjaci fantastičnih proporcija kakve do tad nismo ni vidjeli, a kamo li ulovili. Isto se trenutno dešava na jezeru koje je već godinama dom vjerojatno najvećih linjaka u Hrvatskoj. Na jezeru Sabljaci, akumulaciji Dobre kod Ogulina zbog ogromne količine trave koja je neprestano smetala turbini hidroelektrane očišćena je trava i jezero poribljeno sa velikom količinom amura koji bi trebali „šišati“ mladu travu. Zabranjeno je i svako hranjenje ribe kako se ne bi poticao rat trave organskim raspadanjem (a u stvari da se tek ubačeni amurčići teže polove i odnesu kućama). Sistem ribolova linjaka opisan u ovom tekstu razvili smo baš na tom jezeru i palio je savršeno u prošlim godinama dok je trave bilo jako puno pa vam ga donosim u detalje. Možete ga primjeniti na svim vodama koje su u ovim danima kasnog ljeta potpuno zatvorene tepisima trave i lopoča gdje linjaci lijeno plivaju prežderavajući se u miru ličinkama kukaca.

Kapitalci iz trave

Dakle one prave velike ribe iz tog svog travnatog skrovišta ne izlaze. Eventualno ih možete vidjeti kako užurbano preplivavaju čistine između otoka trave ni ne pomišljajući na hranjenje niti primjećujući vaš mamac. Jedini način da im doskočite je da im mamac prezentirate na mjestu gdje se hrane i u vrijeme kad se hrane. Jednostavno, zar ne?

Dakle ako vaše ribolovno društvo to dopušta izaberite dio jezera gdje je toliko trave i/ili lopoča da vam se čini da biste po njemu mogli hodati. Potražite neku od prirodnih „rupa“ u travi (nije neophodno). Uđite u vodu sa grabljama i čupajući travu napravite prolaz širine do metar i pol. Važno je da na mjestu na kojem ćete hraniti i zabacivati udice pokušate što bolje preorati i očistiti dno od korijenja lopoča i trave. Dok je ostatak koridora važan samo za izvlačenje ribe pa se ne treba baš ubiti od posla da sve očistite. Po našem iskustvu sa ribolovom se može početi već istu večer. Prethodno hranjenje zbog navikavanja ribe na hranilište i nije neophodno. Naime vi ćete loviti na mjestu gdje se riba osjeća sigurno, a prije samo par sati ste grabljama prevrnuli dno na mjestima gdje će vam ležati udice. Ni jedan linjak (i druga riba) neće propustiti da iste večeri posjete ovo mjesto. Za ovaj način ribolova noć je najbolje vrijeme. Ovisno o mjestu i jezeru na kojem smo lovili grizevi su se događali cijelu noć no većinu grizeva krupnih linjaka smo dobili u samo svitanje i u prvih sat vremena dana.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Napravite si mjesto

Linjaci se tokom cijelog ljetnog perioda hrane patrolitajući kroz vodenu travu i pod tepisima lopoča. Oni pravi kapitalci iz tog zaklnona ne izlaze nikada. Jedini način da ih ulovite je da im mamac prezentirate na mjestu gdje oni borave. Za to je najbolje iskoristiti rijetke „rupe“ u travi ili lopoču. Naime ovakve rupe vam daju naslutiti da se na tom mjestu nalazi komad čistog dna. No izvući ribu kroz travu je nemoguće normalnim priborom. Zbog toga je najbolje napraviti si prolaz kroz koji ćete bez problema izvući i najveće ribe. To je najlakše naptraviti grabljama. Kad već i dođete (dohodate ili doplivate) do željenog mjesta ribolova – najbolje je i na tom mjestu grabljama malo „preorati“ i prevrnuti dno. Jer će i to navesti ribu da se na tom mjestu hrani sakupljajući ličinke kukaca koje ste im iskopali.

Pribor

Najbolje se pokazalo loviti sa dva šaranska štapa snage 2.5 ili 3 libre. Oni imaju dovoljno snage da bace tešku method hranilicu na kojoj je i kugla hrane, a i dovoljno su moćni da bez mnogo taktiziranja izvuku i najveće linjake iz trave. Na rolama smo koristili najlon 0.30 mm, a krajnji pribor se sastojao od metar dugačkog lead cora, method hranilice i predveza kojeg vidite u shemi. Osim hrane u hranilici u sam sumrak smo znali na hranilište baciti kugle izrađene od dvije kile brašnaste hrane, pet litara prosijane zemlje sa krtičnjaka, oko pola kile kuhane konoplje (kuhajte dok joj ne iskoči klica, a hranu namočite vodom u kojoj se konoplja kuhala) te kukuruza šećerca crvi i narezanih glisti. Bez obzira na uspjeh ribolova tokom noći smo hranilište pustili bez dodatnog hranjenja – osim one hrane koja je eventualno otpala sa hranilica pri prezabacivanju.

Električni indikatori i obavezni hangeri mnogo olakšavaju detekciju griza. No sa ovim sistemom se većina linjaka kvačila sama i trebalo ih je samo brzo izvući prije nego se zapletu u okolnu travu.

Sistem sa hranilicom otvorenih krajeva

Naravno da mi je ovaj nešto finiji sistem ribolova bio prioritetan no nakon mnogo bezuspješnih večeri sam ga prestao koristiti. Naime većina hranilica otvorenih krajeva nije teška kao method hranilica i na sistem ih možete staviti samo klizno ili na poznati paternoster sistem. U oba slučaja nema samoubadanja kao kod ribolova sa kratkim predvezom i teškom polufiksnom method hranilicom. Grizevi su nešto češći no kad vidite kako henger poskakuje gore dolje i po desetak minuta dok se linjak njime igra usisavajući ga i izbacijući iz usta izuzetno je teško odrediti trenutak za kontru. Nakon deset tako fulanih kontri u jednoj večeri obično ste poplašili sve ribe u okolici i pretvorili ribolov u totalnu muku koju ne bih nikom preporučio. Jedini rezultat su bili mali linjaci, dok se velike zbog vrlo opreznog uzimanja mamca nije dalo realzirati.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Predvez za linjaka

Predvez za linjaka mora podići mamac malo iznad dna kako ne bi utonuo u mulj i debelu travu na dnu i postao teško vidljiv linjaku. MI smo koristili kokicu koja je vrlo lijepo balansirala glicte na udici što se pokazalo izuzetno lovno za velike linjake. Ovaj sistem smo prezentirali iznad Method hranilice pune ljepljive hrane.

Mamci

Kao što vidite u shemi nama se najbilje pokazalo loviti na kokicu koju smo prezentirali na kraćoj dlacidok bi samu udicu nafilali sa tankim glistama iz stajskog gnoja. Kokica nakon bacanja ima vrlo jak uzgon i jedno vrijeme „drži“ cijeli predvez gotovo okomito ptrema površini. No brzo upije vodu i mamac spusti tik pred kuglu hrane na method hranilici. Linjak koji je privučen hranom koja se sporo topi oslobađajući sitne čestice često kao jedini konkretan zalogaj pronalazi meku kokicu i gliste. Osim sa kokicom lovili smo dobro i sa sitnim pop up boilama te snjegovićem napravljenim od jedne tonuće boile od 10 mm i jedne plivajuće istog promjera. Problem su jedino vode sa dobrom populaciom cvergla. Ako na njima zamutite dno i na tom mjestu prezentirate sistem sa glistom vjerujem da će vam oni biti jedini ulov jer linjak neće stići do mamca šprije njih. Uz linake smo ovim sistemom lovili i velike deverike te lijepi broj šarana…

Prezentacija kokica & glista

Oni koji su probali loviti linjake znaju da se on može uhvatiti na mnoge mamce od pahulje kruha do kukuruza i boile. No najdraža mu je svakako glista.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana