Zemlja i njeno korištenje u natjecateljskom ribolovu plovkom

7 min read

PR / Broj 48 / Ožujak / 2012.

Kao što mušičari čupkaju svaki tepih, tepison i džemper u potrazi za idealnim dubbingom tako se i natjecatelji u ribolovu plovkom ne mogu suzdržati da u ruku ne uzmu barem šaku žute zemlje koju su komunalci dovezli da s njom zatrpaju pod zemlju položene instalacije….

Piše: Ivo Begović

Mi natjecatelji smo uvijek u potrazi za idealnom zemljom! Da mi netko ponudi da ovu sezonu uz žive mamce moram natjecanja odloviti samo sa zemljom po svom izboru ili s najskupljim gotovim hranama vjerojatno bih se odlučio za zemlju.

Iako je važnost zemlje u prezentaciji mamaca i primamljivanju ribe na mjestu lova često zapostavljena vrhunski ju natjecatelji stalno koriste u velikim količinama. Više sam puta imao prilike gledati trenere engleske reprezentacije kako vrijedno kopaju zemlju uz jezero ili rijeku na kojoj se održavalo veliko natjecanje. Slijedio sam njihov primjer mnogo puta i nisam požalio. Pa da krenemo redom o važnosti i načinu upotrebe zemlje u primamljivanju riba.

Zemlja kao balast

Prva i najčešća upotreba zemlje u ribolovu plovkom je njezino miješanje s gotovim hranama. Na taj način se gotovim hranama smanjuje hranjivost tj. otežavate ribama da se brzo najedu i tjerate ih da dugo čeprkaju po vašim kuglama. Vaš mamac na udici im je u tom slučaju premija jer ga mogu s lakoćom usisati. Naravno, ovisno o tome gdje lovite i koje ribe lovite, upotrijebit ćete grublju ili finiju zemlju koja može biti više ili manje ljepljiva. Direktno miješanje vlažne zemlje u suhu ili već navlaženu hranu nije previše uobičajeno no daje odlične rezultate kod svih riba koje se hrane na dnu ili uz dno. Neću previše duljiti o ovome no navest ću dva primjera. Prvi je prošlogodišnje svjetsko prvenstvo u Italiji na Ostelatu gdje su mnogi timovi smanjivali hranjivost tako da su u suhu hranu za deveriku umiješali 50% crne vlažne Terre de Some. Uz stalno miješanje aku bušilicom dodavali su vrlo malo vode. Krajnji je miks bio rastresit i težak te je mogao nositi dosta mamaca ali su se kugle na dnu brzo otvarale. Drugi primjer je SP u Belgiji prije par godina gdje nam je jedan od domaćih natjecatelja demonstrirao njihov način pripreme hrane za Willebroek i njegove deverike. On je na paket od deset kila čiste Terre de Some dodao tek jednu kilu hrane i zatim dodavao vodu stalno miješajući dok se smjesa nije pretvorila u ljepljivu glinu od koje bismo s lakoćom mogli raditi lonce. U to je dodao dosta živih ličinki fuja i ver d vasa i to je bilo to. Razlika? Pa Ostelato je mutan, dubok oko metar i prepun sitnije deverike, a Willebroek je dubok 7-8 metara na mjestu lova, bistar ko rakija, a ribe su rijetke i velike. I jedan primjer iz običnog ribolova. Prije par dana Vlado je na Savi lovio deverike dva dana za redom na različitim mjestima. Prvi dan su on i prijatelj Ivica nahranili s kantom kruha i pšenice i uhvatili samo pet deverika na hranilicu. Drugi dan je Vlado lovio sa sinom Lukom i samo jednu kilu Sensasovog Carpa pomiješao s desetak kila zemlje sa savske obale. Rezultat? Preko četrdeset deverika teških od dvije do četiri kile u istom vremenskom periodu.

Dakle, hranu treba zemljom doraditi tako da se otvara u sloju vode u kojem vi to želite i u vremenu koje vam odgovara za prezentaciju koju ste zamislili. Poanta prihranjivanja nije tovljenje ribe nego njeno privlačenje na mjesto lova i što bolji ribolov

Vanja Vrabec na treningu

Slike koje vidite uz ovaj tekst snimljene su na treningu Vanje Vrabeca na ribnjacima u Rasinji. Kao što vidite, proljetno zubato sunce uz još uvijek hladnu vodu pokrenulo je zasad samo sitne babuške dok su šarani još uvijek bili neaktivni. No ribnjaci u Rasinji poznati su po brojnim ulovima šarana pa ih svakako vrijedi posjetiti.

Zemlja kao nosač mamaca

Osim direktnog miješanja zemlje u hranu vrlo često se zemlja na natjecanjima koristi i kao nosač mamaca. Naime, ličinke fuja i ver d vasa bez kojih je moderni natjecateljski ribolov nezamisliv u hrani obično ne mogu preživjeti niti pet minuta najčešće zbog visokog postotka soli koja ih brzo isušuje. Zbog toga se za njihovu prezentaciju (bacanje na mjesto ribolova) koristi vlažna zemlja. Jednako kao i kod hrana vrlo je važno odabrati i pripremiti zemlju tako da se otvara i oslobađa mamce na mjestu ribolova na način koji vama odgovara. Ukoliko u okolici jezera ili rijeke na kojoj lovite pokušate malo kopati uskoro ćete otkriti da li zemlja koja se nalazi na obalama odgovara ovom zadatku. Tako iskopana i pripremljena zemlja uvijek je bolja od kupovne ili donešene jer ima isti PH kao i okolina u kojoj riba živi a i jednostavnije se do nje dolazi. No naravno, ako vam zbog granulacije ili nedovoljne ljepljivosti ne odgovara, tad je bolje koristiti donešenu jer je prezentacija uvijek u prednosti.

Odabir prave

Tu dolazimo do odabira prave vrste zemlje za vašu prezentaciju.
Terre de Some ili originalna zemlja iz rijeke Some je vlažna, fina poput pudera i vrlo lagano veže. U vodi brzo dolazi do dna i relativno se brzo otvara. Gotovo ne postoji natjecanje gdje se lovi deverika da ju ne koristim i u hrani i kao nosač mamaca. Vrlo često ju miješam s ostalim zemljama grublje granulacije da bih dobio željenu prezentaciju. No i ona sama se uz dodatak sive gline (grey leam) može brzo i lako prilagoditi svakom zahtjevu. Uvijek kupujem ovu zemlju u Van Den Eynde paketima od 10 kg dok Sensasove izbjegavam prvenstveno zbog cijene.
Terre de Riviere je ustvari komercijalni naziv za zemlju koja bi se najbliže opisala kao prosijan krtičnjak. Nema nikakve potrebe da ju kupujete, nego zavrnite rukave i pokušajte naći mjesto gdje biste iskopali zemlju/zemlje koje vam trebaju. Naime, ova je zemlja predviđena za one koji nemaju vremena, a imaju novca.

Krtičnjaci, treset i ostale vrste

Dakle, tu smo stigli, do samo-nabavke zemlje za ribolov. Pa krenimo onda od zemlje za lov na tekućoj vodi. Idealna zemlja za riječni ribolov treba biti nešto krupnije granulacije nego Terre de Some, ne smije biti pjeskovita i ne smije previše lijepiti. Od nje morate s lakoćom formirati kuglu ali se isto tako mora raspasti kad kugla padne na dno. Za njenu nabavku koristim jedno sito sa okom promjera 3 mm i kad nasijem punu kantu zemlje propuštam ju još jednom kroz sito promjera 1.5 mm. Takvu zemlju možete koristiti tako da ju umiješate u hranu ali i da s njom na tekućici spuštate živi fuj na dno. Ne moram vam ni reći koliko sam puta ovako napravio rezultat loveći krupnu ribu na ver d vas lolipop plovkom prezentiran na kuglama zemlje s fujem.
Druga zemlja zbog koje se isplati zavrnuti rukave je crni treset. Zemlja je to koja vrlo polako tone, tvori crni oblak a u njoj ličinke žive danima. Fantastična je za ribolov „između dvije vode“, dakle, u padu, a njena vrijednost pri ribolovu sitne ribe je neusporediva s bilo kojom gotovom hranom. Naime, ona radi tamni oblak u kojem plivaju žive ličinke fuja… A fuja se riba ne može zasititi.

U svakom slučaju samo vam iskustvo može pokazati kakvu zemlju trebate. Što ju više isprobavate i što više s njom lovite bit će vam jasnije kakva treba biti. Jednako kao što dva natjecatelja koji su prije natjecanja podijelili hranu i zemlju već na samom početku neće imati istu prezentaciju jer je hranu svaki namočio, prosijao, pomiješao sa zemljom na svoj način, tako vam ni ja preko časopisa ne mogu prenijeti ono što osjetim pod rukom kad miješam hranu i zemlju.

Nije za šarane

I za kraj samo još jedna rečenica. Kad lovite šarane na natjecanjima ili u slobodnom ribolovu nemojte se opterećivati sa zemljom. Šaran je velika riba koja se teško može zasititi i voli jesti. Njemu treba dati da jede jer ako ga hranite s hranom do koje se teško dolazi otići će dalje i neće gubiti vrijeme na vašem mjestu (naravno ako ima izbora).

Fuj i siva glina

Siva glina, Grey Leam, Sticky Joker… su jedno te isto. Ova kao puder fina glina koristi se kao ljepilo za druge vrste zemlje a u maloj količini koristi se i za prezentaciju gotovo čistih ličinki fuja. To se radi kad procijenite da će koncentracija ovih ličinki na jednom mjestu natjerati ribe da se počnu hraniti. Evo kako se to radi:

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana