Od Isusa Krista, sina Božjeg, Spasitelja do božićnog fiš paprikaša

2 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: ARHIVA AUTORA

Riba je usko povezana s Božićem, odnosno bolje reći blagdanskim danima uoči Božića. Riba i kršćanstvo, riba kao simbol Krista, povezani su od samog početka. Simbol ribe često se koristio u ranoj kršćanskoj umjetnosti i književnosti upravo kao simbol Krista. Anagram od grčke riječi za ribu tvori početna slova grčkih riječi Tesous Khristos Theou Hylor Soter, tj. Isus Krist, sin Božji, Spasitelj. Riba se koristi i kao simbol krštenja. Kao što riba ne može živjeti van vode, tako i kršćanin može biti spašen samo preko krsne vode. Sveti Antun Padovanski je propovijedao ribama, a riba je i obješena na biskupski štap. Sveti Petar Apostol bio je galilejski ribar. Kada je Isus prolazio pokraj Galilejskog mora, opazio je dvojicu braće, Šimuna zvanog Petar i brata mu Andriju, kako bacaju mrežu. Pozvao ih je da pođu s njim obećavši da će ih učiniti ribarima ljudima. Oni ga poslušaše, ostaviše mreže i pođoše za njim. Na većini slika sv. Petar drži ključeve neba, ali na nekima i ribu, kao ribar ljudskih duša. Sveti Petar je zaštitnik i ribara.

Krist je u dva navrata ribama nahranio gladno mnoštvo što je slušalo njegovo propovijedanje. Krist je prvi put blagoslovio pet hljebova i dvije ribe, a drugi put sedam hljebova i nekoliko riba, umnožio ih i tako nahranio velik broj ogladnjelih.

Riba je svake godine na blagdanskom stolu. Često, ribolovci, koji su u prilici svoje najmilije tada nahrane ribljim paprikašem. Među najboljim ribljim paprikašem je onaj s dunavske čarde, kojim se možete zasladiti tijekom cijele godine. Posebnu draž ovom jelu daje ambijent u kojem se kuha. Ako je čovjek u prilici treba ga kuhati na otvorenom, u kotliću, na živoj vatri.

Za riblji paprikaš za četiri osobe potrebne su: 2 kg očišćenog šarana (ili miješane ribe – šaran, som, kečiga, štuka…), 200 g isijeckanog crvenog luka, žlica ljute mljevene paprike, 4 žlice slatke mljevene paprike, žlica soli i 0,5 dl kuhane rajčice.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Sve to treba staviti u kotlić i preliti s dvije litre hladne vode, a zatim staviti na vatru. Za paprikaš je najbolja vatra od crvene vrbe i topole. Ispod kotlića se napravi „piramida“ od tog drveta i kad ona izgori, u jakom plamenu, paprikaš je gotov. Kuha se 40-45 minuta. Na kraju se paprikaš zgusne, a posljdnjih pet do deset minuta paprikaš ključa i „priča dunavske priče“. Na stol se servira u kotliću, uz domaće rezance, koje treba umijestiti od bijelog brašna i jaja. Naravno, mogu i oni i široki, kupovni.

Sretan Božić!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana