Od Isusa Krista, sina Božjeg, Spasitelja do božićnog fiš paprikaša

2 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: ARHIVA AUTORA

Riba je usko povezana s Božićem, odnosno bolje reći blagdanskim danima uoči Božića. Riba i kršćanstvo, riba kao simbol Krista, povezani su od samog početka. Simbol ribe često se koristio u ranoj kršćanskoj umjetnosti i književnosti upravo kao simbol Krista. Anagram od grčke riječi za ribu tvori početna slova grčkih riječi Tesous Khristos Theou Hylor Soter, tj. Isus Krist, sin Božji, Spasitelj. Riba se koristi i kao simbol krštenja. Kao što riba ne može živjeti van vode, tako i kršćanin može biti spašen samo preko krsne vode. Sveti Antun Padovanski je propovijedao ribama, a riba je i obješena na biskupski štap. Sveti Petar Apostol bio je galilejski ribar. Kada je Isus prolazio pokraj Galilejskog mora, opazio je dvojicu braće, Šimuna zvanog Petar i brata mu Andriju, kako bacaju mrežu. Pozvao ih je da pođu s njim obećavši da će ih učiniti ribarima ljudima. Oni ga poslušaše, ostaviše mreže i pođoše za njim. Na većini slika sv. Petar drži ključeve neba, ali na nekima i ribu, kao ribar ljudskih duša. Sveti Petar je zaštitnik i ribara.

Krist je u dva navrata ribama nahranio gladno mnoštvo što je slušalo njegovo propovijedanje. Krist je prvi put blagoslovio pet hljebova i dvije ribe, a drugi put sedam hljebova i nekoliko riba, umnožio ih i tako nahranio velik broj ogladnjelih.

Riba je svake godine na blagdanskom stolu. Često, ribolovci, koji su u prilici svoje najmilije tada nahrane ribljim paprikašem. Među najboljim ribljim paprikašem je onaj s dunavske čarde, kojim se možete zasladiti tijekom cijele godine. Posebnu draž ovom jelu daje ambijent u kojem se kuha. Ako je čovjek u prilici treba ga kuhati na otvorenom, u kotliću, na živoj vatri.

Za riblji paprikaš za četiri osobe potrebne su: 2 kg očišćenog šarana (ili miješane ribe – šaran, som, kečiga, štuka…), 200 g isijeckanog crvenog luka, žlica ljute mljevene paprike, 4 žlice slatke mljevene paprike, žlica soli i 0,5 dl kuhane rajčice.

Sve to treba staviti u kotlić i preliti s dvije litre hladne vode, a zatim staviti na vatru. Za paprikaš je najbolja vatra od crvene vrbe i topole. Ispod kotlića se napravi „piramida“ od tog drveta i kad ona izgori, u jakom plamenu, paprikaš je gotov. Kuha se 40-45 minuta. Na kraju se paprikaš zgusne, a posljdnjih pet do deset minuta paprikaš ključa i „priča dunavske priče“. Na stol se servira u kotliću, uz domaće rezance, koje treba umijestiti od bijelog brašna i jaja. Naravno, mogu i oni i široki, kupovni.

Sretan Božić!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana