PLIČINA MOSTINE

8 min read

PR / Broj 27 / Lipanj / 2010.

Ukoliko se nalazite u akvatoriju otoka Visa, ne propustite odlazak na Mostine. Na tom malom dijelu srednjodalmatinskog arhipelaga iz dubine se uzdiže veliki broj pličina kao stvorenih za ribolov. No do tamo i nije baš tako lako doći, jer pored brze brodice trebat ćete i pouzdan GPS…

Napisao: Petar Prkić
Snimili: Petar Prkić, Antonio Rosetti, Božo Vukičević (Otvoreno more)

Mnogi će se podvodni ribolovci složiti kako je lov na pličinama, odnosno, brakovima ili sekama, kako se to u ribolovnom žargonu popularno naziva, vjerojatno najveći izazov i zadovoljstvo. Obično se radi o mjestima koja su udaljena od obale otoka ili samog kopna, što u pravilu znači da na njih možete doći isključivo brodicom. Samim tim i broj posjeta tim lokacijama je znatno rjeđi, a to je dobar preduvjet za izdašan ulov koji svaki strastveni puškar priželjkuje. Iako su mnoge takve pošte dobro poznate i vrlo lako ih se može pronaći na nautičkim kartama, popriličan je broj brakova koji nisu evidentirani, a privilegija su malog broja onih koji su ih igrom sreće ili upornosti uspjeli pronaći. Sve se to ljubomorno čuva poput najstrože vojne tajne i ne odaje se čak ni pod prijetnjom smrću. Naravno, šalim se, iako će mnogi reći da istina i nije previše daleko od toga! Kako god bilo, čini se da nema tog ribolovca koji ne sanja o svom tajnom braku, toj skrovitoj lokaciji na kojoj daleko od svih može uživati u nepresušnim ulovima. Nekima od njih ribolovni snovi lako postaju realnost, jer čini se da u današnjem svijetu sofisticiranih navigacijskih pomagala i brzih plovila više ništa nije nedostupno, pa čak ni one najudaljenije destinacije koje su do prije dvadesetak godina bile rezervirane samo za rijetke sretnike. Ipak, morate računati da kud god krenete, vjerojatno nećete biti sami, jer će, osim vas, na moru u potrazi za dobrim poštama biti popriličan broj svakojakih ribolovaca. No to zasigurno neće umanjiti zadovoljstvo ribolova na lokacijama kojima smo odlučili posvetili naredne retke. Naime, radi se o Mostinama, skupini atraktivnih brakova u viškom akvatoriju.

Satelitska navigacija

Pličina Mostine nalazi se oko pet nautičkih milja istočno od otoka Budikovca na Visu i oko osam nautičkih milja od hvarskih Paklenih otoka. Na tom malom dijelu srednjodalmatinskog arhipelaga iz dubine se uzdiže veliki broj brakova od kojih su neki pogodni i za podvodni ribolov. No ima to dovoljno terena i za druge oblike ribolova. Veliki broj brakova je na dubinama od 35 do 50 metara, što je idealno za raznovrsne udičarske tehnike lova. Odmah na početku potrebno je napomenuti kako odlazak na ovu pučinsku destinaciju nije moguć bez uporabe dobrog GPS-a i dubinomjera. Brakove je zbog njihove veličine teško vidjeti sa same površine, pa ih je bez ovih pomagala vrlo teško pronaći. Ukoliko posjedujete GPS sa pripadajućim navigacijskim kartama, stvar će biti još jednostavnija. Naime, velik broj brakova u tom akvatoriju pomno je obilježen.

Jutarnji lov

Za većinu podvodnih ribolovaca najinteresantniji je najplići brak koji je dubok tek 10 m. Što se konfiguracije terena tiče, južna i zapadna strana ove seke su omeđene strmim zidovima. Prema sjeveru teren se relativno blago prostire u dubinu, završavajući u pijesku i slojevima mulja. Površina braka prekrivena je karakterističnom smeđom travom s mjestimično razbacanim manjim kamenim gromadama. U danima dobre vidljivosti vrh pličine vidi se iz brodice. Ako to prilike dopuštaju, najbolje bi bilo ne sidriti se odmah. Površina pličine je mala pa bi svako sidrenje natjeralo u bijeg dobar dio potencijalne lovine. Zbog toga dodatni oprez prilikom prilaza braku ne bi bio naodmet. S obzirom da se na ovim pozicijama izuzetno dobro lovi gof i zubatac, lov bi najbolje bilo započeti čekom i to na plićim dijelovima braka. Smjer kretanja ribe uvelike će ovisiti o smjeru morskih struja koje na ovoj lokaciji ponekad mogu u potpunosti onemogućiti lov. U ljetnom periodu ne treba zanemariti popodnevno jačanje maestrala koji često prelazi na oštar sjeverozapadni vjetar popraćen neugodno jakom morskom strujom. Zbog toga je posjet ovom braku najbolje planirati u jutarnjim satima popraćenim mirnim morem. Osim toga, tad je i veća vjerojatnost da nećete naići na ophodnju plivarica i drugih ribara koji rado obilaze ove lokacije.

Opasni zaroni

Iako bi se na prvi pogled moglo reći kako lov na ovoj atraktivnoj pošti nije izuzetno zahtjevan, radi se o terenu na kojem će i najspremniji podvodni ribolovci imati pune ruke posla. Osim isturenog i plitkog vrha koji se nalazi na jugoistoku, brak gotovo da i nema plitkih dijelova, pa će se većina lova odvijati na dubinama preko dvadeset metara, ponekad i preko trideset. Dodatnu nelagodu stvara i okružje u kojem nema ničega osim velikog plavetnila. Onima koji nisu navikli loviti na pučinskim brakovima to zasigurno neće ići na ruku. Zbog toga je ovakav tip lova najbolje odraditi u paru. Ronjenje će tad biti znatno ugodnije, a i sigurnost će kudikamo biti veća. Što se ribe tiče, obično ćete već u prvom zaronu moći uočiti skupine ušata, piceva, kantara. Od interesantne lovine možete čekom iznenaditi zubace koji redovito patroliraju uokolo pličine. Nerijetko se radi o pravim kapitalcima pa se nemojte iznenaditi ako vam iz daljine počnu pristizati pravi zubati “monstrumi”. Neki od pravih trofeja ulovljeni su baš na Mostinama. Iako brak svojom konfiguracijom obećava i zanimljiv lov po rupama, osim tabinja tu još možete naletjeti i na pokoju kirnju. Kavale i šarge tu ćete teško susresti pa se nemojte zamarati traženjem tih ribljih vrsta. Najdublji dijelovi ovog braka rezervirani su isključivo za najspremnije i najiskusnije lovce. Na tim pozicijama koje dosežu dubine i do 40 m možete očekivati raznovrstan ulov. Riječ je o uglavnom pjeskovitom dnu, prošaranom kamenim gromadama i korama u kojima su kirnje, škarpine, murine i tabinje najčešća lovina. Ipak, budite oprezni sa dubinama jer dobra vidljivost može biti varljiva i odvesti vas preko vaših mogućnosti. Za kraj lova na ovoj poziciji možete se prepustiti nadmudrivanju s kantarima kojih na ovoj lokaciji ima u izobilju. Nakon nekoliko primjeraka ulovljenih klasičnom čekom, lov treba nastaviti tehnikom poniranja sve dok se jata kantara ne rasprše.

Zahtjevne čeke

Druga pličina nalazi se nešto manje od jedne nautičke milje u smjeru juga. Sve ono što smo spomenuli prije primjenjivo je i na ovoj poziciji. Jedina važna razlika je što će lov sad biti mnogo zahtjevniji. Najplići dio braka je na dubini od 18 m. Vremena za neku posebnu prilagodbu i istraživanje jednostavno nema. Već prvi zaron mora biti duboka i kvalitetna čeka na dubini od oko 20 m, što i nije baš tako lako. Tu možete očekivati jata fratara, piceva, a potom i zubataca kako se oprezno približavaju sa periferije ovog braka. U nekom od mnogobrojnih kanala i procjepa moguće je ugledati i kirnju kako znatiželjno proviruje iz svog skrovišta. Obično se radi o primjercima od 5-6 kilograma, ali nije rijetkost da na strijeli završi i neki veći komad. Za razliku od prethodno opisanog braka, ovdje je susret s kavalom ili šargom mnogo izvjesniji, stoga nemojte zanemariti detaljnije pretraživanje rupa. Osobna iskustva u lovu na ovoj poziciji govore mi kako se riba, barem kad je riječ o zubacima, gofovima i kantarima, ipak više drži sjevernog dijela pličine i u zavisnosti od smjera kretanja struje prilazi sa sjeverozapadne ili jugoistočne strane. Iako to ne mora biti pravilo, u velikom broju slučajeva prvi zaron mnogo toga odlučuje. Ne urodi li lov plodom već u jutarnjim satima, preporučljivo je iste pozicije obići u više navrata. Time ćete povećati šanse da vam na nišan doleti i veliki gof. Čak i tuna u potrazi za slasnim obrokom tu rado prokrstari. No u toj situaciji ćete se morati suzdržati jer se tuna podvodnom puškom ne smije loviti. Ako ništa drugo, uvijek možete pokupiti nekoliko lijepih kantara koji će sasvim dobro zablistati na vašoj žici. No sve to će prije svega ovisiti o vremenskim prilikama koje na ovoj pučinskoj destinaciji mogu biti vrlo nepredvidljive.

Od kirnje do jastoga

Od brakova koji su dostupni većem broju podvodnjaka, na raspolaganju vam je i onaj koji se nalazi nekoliko nautičkih milja istočnije, a dubok je 20 metara. Svojom konfiguracijom znatno je drugačiji od dosad navedenih. Površinom je nešto veći i pokriven posidonijom. Na širokom platou koji se nalazi na vrhu gotovo da i nema rupa i procjepa u kojima bi se zadržavala riba, pa vam jedino preostaje napraviti nekoliko čeka u nadi da će vam se ukazati poneki gof, palamida ili jato zubataca. No u veći slučajeva okružit će vas kantari koji su tu vrlo česta lovina. Poteškoću u izvođenju čeka predstavlja i nedostatak kvalitetnog zaklona, a to će se u lovu na zubace itekako osjetiti. Nakon toga možete prionuti pretraživanju rubova braka koji se lagano spuštaju u pješčano dno. Obično je riječ o raspuknutim korama koje poput prstena okružuju samu pličinu. Tu možete naletjeti na kirnju, kavalu ili škarpinu, ali i onu manje atraktivnu lovinu, poput tabinje ili murine. U rupama će se rado skriti i pokoji jastog kojeg ćete prepoznati po sramežljivo isturenim brkovima. Jedini problem jest što je sve to prilično duboko. One prave pozicije obično su preko 25 m dubine, što znači da ćete morati imati itekako dug dah i dobru kondiciju da se upustite u modre dubine. No nagrada za najupornije zasigurno neće izostati. Budete li imali sreće da se na pličinama nađete u dane kad riba dobro radi, možete očekivati pravi podvodni safari. Na kraju još treba napomenuti da pazite što radite s ulovljenom ribom. Ne zaboravite da ste na pučini, a tu susret s morskim psom nikad nije isključen. Zbog toga nastojte ulovljenu ribu odmah staviti u brodicu, kako miris krvi ne bi privukao tog opasnog grabežljivca.

Odabir opreme

Ribolovni izlet na pličinu Mostine podrazumijeva specifičan odabir opreme za podvodni ribolov. Najbolje je krenuti od podvodnih pušaka. Korištenje dugih laštikača za ovu priliku nameće se kao logičan izbor. Zubatac, gof ili palamida dovoljan su razlog da se opremite teškom artiljerijom. Takav odabir puške bit će vam od velike koristi i u nadmudrivanju s kirnjama, kojih također ima na ovim lokacijama. Uglavnom će vam trebati modeli od 100 ili više centimetara dužine koji su opremljeni višestrukim gumama. Ne zaboravite i nešto deblje strijele opremljene kukicama, kao i mulinel koji podržava barem pedeset metara konopa. Kratke puške mogu vam poslužiti tek za poneku tabinju, murinu ili škarpinu. S obzirom da je lov čekom dominantna tehnika lova na spomenutim brakovima, pažnju treba posvetiti i ronilačkom odijelu. Tu će se najbolje pokazati odijela u liscio-spaccato varijanti s dobrim maskirnim uzorkom. Oni koji se odluče za duboki lov trebali bi se opremiti i kvalitetnim karbonskim perajama koje će odraditi dobar posao u zaronima preko 25 metara. Od dodatne opreme trebat ćete pouzdanu podvodnu lampu i kuku za eventualno izvlačenje zaglavljene kirnje.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana