Varaličaranje lampuge – jesenski površinski san!

4 min read

PR / Broj 43 / Listopad / 2011.

Ulov lampuge u Jadranu dođe kao tropski san sretnom ribolovcu. Ali nije nemoguće. Ova riba je prisutna u svim umjereno toplim i tropskim morima svijeta pod istom vrstom (Coriphaena hippurus) uključujući Mediteran te samim tim i Jadransko more. Ova riba posjeduje kvalitete najatraktivnije sportske ribe. Vrlo je agresivna, dobro reagira na umjetne i prirodne mamce te se može loviti na čitav niz ribolovnih tehnika, od fly fishinga do trollinga. Ali lampuge su i puno više od toga. Ta je riba toliko lijepa da je nemoguće riječima opisati sve te boje, vrlo je jak borac i najvažnije – u borbi redovito skače!

Pišu: Dr. Antonio Varcasia & Mauro Sanna

Lampuga živi brz život u konstantnoj potrazi za hranom. U mlađoj dobi su sklone udruživanju u jata, dok su odrasli primjerci uglavnom samci. Lampuga raste brzo i može narasti preko dva metra dužine i preko 20 kila težine. U Mediteranu se u većem broju pojavljuju u doba mrijesta kada odrasli primjerci dolaze iz Atlanskog oceana i počinju kružiti našim vodama slično kao i ostale pelagične vrste poput lice.
Mlade ribice se legu negdje krajem proljeća i rastu nevjerojatno brzo. U periodu koji provode u Mediteranu (kolovoz-prosinac) drže se u većim jatima i mogu narasti do 3-4 kilograma. Neka istraživanja su čak dokazala da lampuga može u prvoj godini narasti do nevjerojatnih 2 kilograma težine i doseći spolnu zrelost.
Upravo su jata manjih lampuga tema ovog članka obzirom da se najduže zadržavaju u Mediteranu i jatne su ribe! U kasno proljeće i rano ljeto moguće je loviti i velike odrasle primjerke na trolling i velike površinske mamce, ali to je već druga tema.

Vole krov nad glavom

Lampuga definitivno voli sjenu i zato ju u dijelovima srednje Amerike zovu riba sjene. Plutajući objekti poput bova, platformi, usidrenih brodova ili jednostavno plutajućih drva su magneti za lampugu. Traženje takve strukture je prvi korak u pronalaženju riba. Ukoliko pronađemo takav objekt na vodi sa 20-50 metara dubine, recimo u listopadu, dobre su šanse da će u blizini biti lampuga. Ukoliko se hrane, pokazat će svoju prisutnost na površini i vrlo brzo će zainteresirano prići vašem mamcu.

Sa obale

Sa obale nije jednostavno pronaći mjesto koje ima dovoljno otvoren pristup debelom moru. Ali istureni poluotoci, ušća puna sitne ribe, mjesta s potopljenim brodovima i bogatom strukturom mogla bi biti zahvalna. Pokušajte površinskim varalicama izazvati ove ribe jer će ih privući iz velike daljine. Jutarnji sati su obično najproduktivniji.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Pribor

Kvalitetan štap akcije 1-1/2 oz-a, dužine 2,10-2,4 ukomponirajte s rolom veličine 4000-5000 vrlo brzog prijenosa i upredenicom nosivosti 20-30 lb kako biste mogli ekstremno brzo povlačiti površinske mamce. Za varaličarenje sa obale bit će bolji duži štapovi zbog daljine zabačaja. Kao površinski predator po definiciji, lampuga će izvanredno reagirati na površinske mamce poput skačućih stickbaita, pencil popera, zara, ali i klasičnih popera. Kada nisu rapoložene, sporije zare će biti bolje ali isto tako i jigovi od dlake i metalne varalice ako su ribe u malo većoj dubini zbog sitne ribe ili ukoliko otkriju prisutnost ribolovca.

Projekt tagiranja

Projekt je pokrenuo Don Hammond 2002 kako bi prikupio podatke o kretanju pelagičnih vrsta. Lampuga unatoč jako brzom rastu ima jako kratak životni vijek od svega 4-5 godina. Svejedno je u tom periodu zabilježeno kretanje od 2500 milja (4000 km) i migriranje pojedinih riba od oko 130 milja (210 km) na dan. U projektu je dosad markirano 10900 riba od strane 1600 ribolovaca. 307 (2,81%) riba je ponovo uhvaćeno što je prilično velik broj obzirom na pelagičnu narav i velike udaljenosti koje ove ribe prevaljuju. Sljedeći cilj istraživanja je povezanost mediteranskih lampuga sa sjeverno-istočnim Atlantikom otkuda vjerojatno potječu odrasli primjerci. U tu svrhu su angažirana dva europska tima, jedan iz Španjolske pod koordinacijom Oriol Ribalte i jedan iz Italije pod nadzorom autora ovog članka. Timovi će hvatati i markirati male lampuge i nadati se kako će neke od markiranih riba biti uhvaćene kao odrasli primjerci u Atlantiku.

Posao je pravi izazov i bit ćete obaviješteni o rezultatima. Ukoliko vam se posreći da uhvatite lampugu s narančastom oznakom, kontaktirajte nas putem sajta ili ovog magazina.

Site projekta

http://dolphintagging.homestead.com/

Tagiranje – označavanje riba

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana